Před-jarní lunární meditace

neděle 19. června 2016

Týden od 19. 6. do 25. 6. 2016

Nálada v týdnu od 19. 6. – 25. 6. 2016


Týden světla

Vzácný týden.
V jistém smyslu advent léta – tedy očekávání dnů nejvyššího léta. Krása v plné síle, nejdelší dny v roce, nejvíce světla, jak je vůbec možné. Je tohle vůbec možné?
Svlékáme se, leháme si na teplou zem, vystavujeme se slunci, zvedáme hlavu k nebesům, ke hvězdám. Z takového počínání lidí se snad všechno na téhle zemi musí radovat.
Ano, kéž je vše vnější také v souladu s vnitřním „pozvedáním“ se.

Země půl roku vydechovala a její výdech dosáhl maxima.

Možná někdo prožívá náročné období, řeší problémy, těžkosti a možná se někomu těžko čtou tyto řádky, je-li v nějakém smutku. Ale věřte, ať tak či tak, vždycky existuje řešení. A kromě toho – když přeci jen přese všechny životní těžkosti pozvednete hlavu k nebesům s vděčností, pak alespoň malinko připusťte, že právě ona vděčnost násobí vše, čemu je vyslovena. Násobí vše dobré a jakoby zázrakem gumuje vše nepotřebné (smutky, úzkosti, strachy, bolesti…).

Opravdu s důvěrou se můžete obrátit ke světlu a teplu. Není nic moudřejšího na tomto světě, než světlo.

Je to skutečně magický týden roku – letní slunovrat. Podobně jako vánoční týden se zimním slunovratem, kdy slunce se vrací ze svého hlubokého úkrytu, tak v tomto týdnu nastává podobný obrat – slunce se začíná vracet poznenáhlu do svých hlubin, ale se vším, co přijalo od nás. V těchto dnech je ve svém nejvyšším bodě, proto také nejvíce přijímá. Nenechejte si ujít tuto příležitost a ve dnech okolo letního slunovratu vydechněte vše, co už vašemu životu neslouží k radosti, štěstí a hojnosti.

Najděte si chvilku, abyste si to v mysli uvědomili a pak jakkoliv, jak umíte či chcete, vydechněte od vzduchu, odevzdejte světlu, slunci. S vděčností, že Světlo je moudré a se vším si poradí. Pak se jen nechejte zalít novým světlem, které sestupuje vždy v nejdokonalejší čistotě.

Svatojánská noc

Ze čtvrtku na pátek můžete oslavit svatojánskou noc. Věnujte pozornost také samotnému dni. Je krásný, často větrný, někdy bouřlivý, jindy obsáhne mnoho nálad a proměn. Ale vždy je světlý. Je jako náruč – připraven přijmout vaše přání a odnést je ke slunci, aby se v dalším půlroce mohlo vše k vám snášet, ve vašich životech manifestovat.

Pokud budete slavit svatojánským ohněm, pak vězte, že do ohně můžete vkládat svá přání. Ale měla by mít vždy pozitivní formu: tedy formulujte to, co si přejete dobrého, aby se uskutečnilo (na rozdíl od Valpuržiny noci, kdy se do ohně vkládají přání, aby skončilo něco, co si nepřejete).
Pozoruji tyto dny už desítky let a jsou to fascinující zážitky (což je ovšem na dlouhé povídání).

Na obrázku je leminiskáta, znázorňující koloběh roku (jaro, léto, podzim, zima). Její rytmus, vliv, význam a nádherné souvislosti se životem člověka podrobněji probíráme a řešíme na seminářích s touto tématikou.

Přeji vám ten nejsvětlejší týden letního půlroku.

P.S. Není důležité, jaké jsou okolnosti, důležité je  pokusit se dostat do dobrého pocitu! Ten je magnetem pro vše.


Pranostiky na červen
Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
Červen stálý - prosinec dokonalý.
Jaká parna se v červnu dostaví, tak se i prosincové mraky postaví.

Žádné komentáře:

Okomentovat