Před-jarní lunární meditace

pondělí 15. srpna 2016

Týden 14. 8. - 20. 8. 2016

Nálada v týdnu od 14. 8. - 20. 8. 2016


Týden proměn pokračuje

minulém týdnu jsem napsala, že následující dva týdny jsou obdobím jisté neuchopitelné hranice a téměř nepoznatelné proměny.

To stále platí. Platí to vlastně nekonečně. Nicméně v tomto (počínajícím) týdnu více než kdy jindy můžete vnímat blízkost hranice, za níž je jakákoliv proměna viditelnější, zřetelnější.

Možnost změny a proměny, ta je k dispozici neustále, o tom žádná. Jen někdy je příznivější období, než jindy. Podobně jako vánoce: možnost obdarovat své blízké, ta je také vždy. Ale o vánocích nabývá jiného rozměru. Nemluvě o zimním slunovratu, kdy se světlo a teplo začíná navracet, vy cítíte tu změnu, hranici, a přesto po tomto bodu obratu, jisté hranici, vrcholí zima. Jakoby to, co se začíná proměňovat, co prošlo hranicí, nechtělo ustoupit a nabírá na intenzitě.

Dá se tomu rozumět?
Nebo ještě jinak: vystavit se slunci můžeme kdykoliv v průběhu roku, to ano, ale v létě je to jednak nejpříjemnější a jednak jsou proměny, které slunce způsobuje, více zřetelné, viditelné, téměř uchopitelné (třeba opálení). Slunce má prostě intenzivnější vliv a sílu. Stejný princip – letní slunovrat, hranice a bod obratu už je dávno za vámi a přesto síla tepla a světla nabývá na intenzitě. Celá příroda toto přirozeně ví, přirozeně se na to připravuje a také přirozeně využívá. Bez debat.

Zpátky k tomuto týdnu – k hranici a proměně – tento týden prostě nabízí v jistém smyslu podporu, intenzivnější podporu pro vše, co se hlásí k životu, co si žádá změnu.

Tedy tento týden více než kdy jindy nabízí podporu něčemu, co tušíte, cítíte, že je nablízku, že existuje, děje se, ale není úplně jasné, není zřetelné, není uchopitelné, není zjevné.

V takovém smyslu tento týden nabízí intenzivnější podporu vašemu tušení a intuici.

Samotná cesta „za hranice“ je již proměnou.

Tedy proměnou se může stát důvěra ve vlastní tušení, ve vlastní intuici. A to je velké dílo. To je, jako byste nalezli něco dávno ztraceného. Nádhera.

Hranicí v tomto smyslu může být jen přechod mezi nejistotou a důvěrou ve vlastní tušení.

A je-li tomu tak, potom se může stát, že to, co bylo před hranicí, před bodem obratu, bude ještě nějaký čas sílit, ale vy už můžete nejen tušit, ale skoro vědět, že to nové, pro které jste se rozhodli, je téměř nevyhnutelné.

Chci však jen doplnit tuto přirozenost o moment „vědomí“, a to vědomí ve smyslu, které je vlastní člověku: tedy „být si vědom“ těchto přirozeností. Jak ve vnější přírodě, tak ve vnitřní „přírodě“ (přirozenosti) člověka.

Podobně je to i s náladami či energiemi jednotlivých týdnů.

Moje největší radost z vnímání jinakostí týdnů spočívá právě v tom, že se skrz intuici a pocity dostává „nálada“ daného týdne do vědomí. Být si vědom, toho či onoho, je jedno čeho, to je úžas. Být si vědom souvislostí, nenahodilostí, okolností s vlastním životem, to je jistě také námaha, ale smysluplná.

Nemusíte dělat žádné radikální změny a kroky, které tušíte, že by bylo třeba udělat, ale stačí připustit, že vaše vnitřní vnímání, tušení nepřichází zvenčí, je součástí vašeho života, stačí tedy jen připustit, že vás vaše intuice může vést za hranice a k proměně. I kdyby to tak na první pohled vůbec nevypadalo.

Samotné rozhodnutí je bod obratu, slunovrat. 


V takovém důvěrném spočinutí můžete nechat proměnit smutky, bolesti trápení, nejistoty a bůhví co do klidu a radosti, do něčeho laskavého.

Můžete, nic nemusíte.

Ale co ztratíte, když jen tak při tiché vnitřní hře necháte jako v pohádce vypařit staré a otravné smutky, nebo prostě zmáčknete „delete“, vymažete, co nechcete a zahalíte se do laskavého královského roucha, posetého hvězdami, které se v těchto dnech sypou s nebes.

Dovolíte si to? Dovolíte to sami sobě? Nebo ne? Nebo chcete zůstat beze změny, bez proměny, ve starém?

Můžete. Nic nemusíte.

Pokud si to dovolíte a budete si toho všeho navíc vědomi, budete si „hrát“ takto vědomě, tak získáte nádherné bonusy navrch. Vědomé uchopení takové síly proměny vás může podržet na cestě do radosti, o jaké sníte, nebo o jaké jste možná ani nesnili.




SRPNOVÝ ÚPLNĚK – 18. 8. 2016

Právě ve fázi před a po úplňku jsou velmi zřetelné okamžiky proměny.

Čtvrteční úplněk je ve znamení Vodnáře – posiluje originalitu, nápaditost, tvořivost, svobodu, nezávislost, moudrost, oživuje tendence ke spravedlnosti.
Udělejte si čas pro sebe, sepište si svá osobní přání, cíle. Zajímejte se také o okolní dění, sami si volte, čemu budete věnovat pozornost.

Důvěřuje své vlastní originalitě, jedinečnosti, nechejte se přenést za hranice starého.

Vstupte s důvěrou do nového, i když to staré bude možná ještě doznívat.
Stačí začít jen v představě.

A buďte si toho všeho vědomi.

Hrejte si.
Hrejte si co nejkrásněji, abyste v následujícím týdnu měli na co vzpomínat. Může se vám to hodit!

Přeji vám laskavý týden a kéž vás královské roucho poseté hvězdami nejen chrání, ale též září světlem pro vás i pro všechny vaše blízké.

S důvěrou vaše Yvell

Pranostiky na srpen

Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.
Slunce-li o Nanebevzetí Panny Marie svítí, lze hojnosti vína se nadíti. (15. 8.)
Přinese-li déšť svatá Helena, bývá otava dlouho zelená. (18.8.)


Žádné komentáře:

Okomentovat