Před-jarní lunární meditace

neděle 31. července 2016

Týden od 31. 7. – 6. 8. 2016

Nálada v týdnu od 31. 7. – 6. 8. 2016



Týden pro sebe

Rudolf Steiner v knize Kalendář duše píše pro tento týden: Dotyk s Duchem světa v zážitku léta nevede člověka k rozplynutí v nekonečném oceánu Božství, ale je naopak posvěcením jeho svobodné, samostatné existence.

Pravda, řeknete si, ale to jsou řeči, krásná slova, ale co můj život, můj konkrétní život, ve kterém se právě ocitám, ve kterém musím řešit svoji samotu, nebo nouzi, smutek, bolest, ztrátu, co si počít v takové konkrétní situaci. To se vám beztak podobná slova, jako třeba od R. Steinera nebo i jiná, nechce ani číst, natož jim nějak uvěřit nebo se jimi řídit.

Dobrá. Nechme slova být.

Ale ruku na srdce: chce se vám zůstávat v takovém životním pocitu? Určitě nechce.

Jenže nevíte, jak změnit svou situaci? I to je přirozené.
Píši o tomto tématu dnes proto, že právě v těchto dnech se ke mně dostaly informace od několika lidí, kteří se ocitají v bolestné životní situaci a neví, jak ji změnit. Proto jsem se rozhodla dnešní téma takto zaměřit, protože doufám a věřím, že vám v následujícím týdnu může být ku pomoci.

Úplně první pomocí v různých bolestných situacích bývá první krok: přijmout to, co je nyní. Prostě jen ve slovech přijmout, říci sobě: Dobrá, je to tak, ano, a když to tak je tak to přijímám (změnit můžeme jen to, co přijmeme, čeho jsme si vědomi, plně vědomi). Nemusíte pátrat hned PROČ to tak je, ale jednoduše přijměte.

A pak druhý krok: je moc důležité připustit, že je možná změna. Znovu připomínám, že nemusíte vědět hned JAK změnu provést, ale stačí připustit, že je to možné. Opět jen ve slovech si řeknete: Ano, připouštím, že je to možné změnit, připouštím, i když vůbec nevím, jak to udělat.

A třetí krok: alespoň na pár sekund denně pozorně pozorujte, co se děje kolem vás, co vidíte, co slyšíte, jaká kniha vám přišla do ruky, co právě vysílají v rozhlase, když ho zapnete, co na vás „vyskočí“, když otevřete počítač. Co jste zaslechli na ulici z hlasu kolemjdoucích. Prostě jen tak pozorujte úplně všechno. A zapište si to.

Pak už následují další kroky, ale to se do formátu našeho týdenního kalendáře nevejde.

Každopádně platí, že budete-li hledat pomoc, vždy nějaká existuje. Opravdu. Vždy. 

Důvěřujte sobě. Vaše intuice vás povede správně.

Já přirozeně nabízím pomoc, v níž jsem jen průvodcem na vaší cestě, a zkušenosti jsou nádherné. Velká radost. Nicméně, intuice vás v souladu s rozumem povede určitě tím nejsprávnějším směrem.


Udělejte si týden pro sebe, otevřete své myšlenky naději v dobré. To je vždy lepší než ponechat myšlenky i pocity beznaději. Všechno, to i ono, jsou mocné tvůrčí energie. Vaše možnost svobodného a šťastného života je posvěcena tímto světem, Bohem, ale jen díky životu a vlastnímu rozhodnutí jej můžeme naplňovat.

Pranostiky na srpen
Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.
Když fouká v srpnu severák, bude dlouho pěkně pak.
Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost vosy.

Žádné komentáře:

Okomentovat