Před-jarní lunární meditace

neděle 8. května 2016

Týden od 8. 5. - 14. 5. 2016


Nálada v týdnu od 8. 5. - 14. 5. 2016



Týden krásy

Máj.
Existuje ráj! A my, lidé, existujeme v něm. Ve vztahu. Se vším a neustále.

Energie tohoto týdne zase znovu připomíná, že ačkoliv svou osobní pravdu známe, tak pravdu pravdoucí jen tak snadno nepoznáme. Nemusíme se toho lekat, je to jen k přijetí. Každopádně jarní příroda je obrazem, který náš zrak může vidět. S každým pohledem na krásu přírody přijímáme do těla obrazy nepoznatelné krásy božského tvoření, úryvky božské pravdy. Ty se pak v našem těle uvelebí, později už si jich úplně nemusíme být vědomi, ale jsou tam. Skrz oko vstupuje do těla člověka krása z těla světa. Zjevuje se v jarním probouzení a rozkvétání nezištně a nekonečně znovu, aby nám připomněla, že právě „pravdu“ nenajdeme jen uvnitř sebe, ale můžeme ji vidět ve vnějším světě.
Já vím, namítnete, že svět je v dnešní podobě těžký, složitý, možná i děsivý. Ano, souhlasím. Není to snadné. Ale to, co čtete či slyšíte ve zprávách, to není celý svět. Je to zase jen obraz a výsledek činů a rozhodnutí konkrétních lidí.

Jediná složitost spočívá v tom, že člověk někdy neví, co si s tím počít. Začnou se probouzet strachy a obavy z budoucnosti. Takový strach člověka stahuje do hlubších a těžko snesitelných stavů a začne se protáčet kolo beznaděje.

Nebojte se (řekl Anděl), nejste bezmocní. Máte možnost volby! Máte svobodu v tom, jaké například přijmete zprávy, máte možnost svobodného rozhodování při reakcích na dané dění. Máte svobodu v tom, na co se budete dívat, co budete nadechovat, co budete vydechovat, na co budete myslet, co budete říkat, co budete dělat. Tím poznáváte. Poznáváte nejen to, co vidíte ve vnějším světě, ale skrz takový pohled poznáváte především sebe. Své reakce, svá svobodná rozhodnutí, svou hodnotu.

Koneckonců poznání není trvalý stav. Je to proces. Stále a nekonečně člověku nabízený k nahlédnutí, ke změně, k opravě, každopádně ku radosti. A právě příroda ve své kráse je předobrazem poznání, že svět je báječné místo k narození (Ferlinghetti).

Říká se, že celá příroda potřebuje od člověka jeho reakce. Na každé lidské pocítění krásy a dokonce na vyslovení slova: „To je krása…“ příroda reaguje vděčností. No řekněte, není to dobré a nadějné? I kdyby to nebyla pravda (ale jak říkám, co je pravda? Kdo ví?), tak je to prostě krásné pomyšlení. Zkuste si to a poznáte, jak je to příjemný pocit.

Právě zrak nám umožňuje, aby krása promlouvala v našem nitru. Opravdu, začne normálně promlouvat, mluvit. Krása ovšem mluví jazykem pocitovým, jako děti. Možná to pocítíte v myšlenkách, možná budete mít jen příjemný pocit, ale o co víc stejně usilujete, než o příjemný životní pocit. Je to tak? Jenže příjemný životní pocit neumí klepat na dveře: „Hele, člověče, jsem tady, tak koukej mne přijmout…“, ale čeká za těmi dveřmi, až mu otevřete.

Zkuste to.

A ještě jedna poznámka: žádné peklo Bůh nestvořil, ale ponechal člověku svobodu, aby tvořil vše svobodně tak, jak se rozhodne.
Je-li to tak, existuje-li v současném světě hodně zla a neporozumění, pak jeho tvůrcem je bez pochyby člověk. Je-li to tak, pak to není skutečnost k zoufání, ale potvrzení, že to prostě člověk může změnit, že může svobodně tvořit. A svobodně se může rozhodnout pro dobré, jako se jiní rozhodli pro zlé. Můžete se kdekoliv a kdykoliv rozhodnout pro dobré. A to nabízet světu. Média o takové zprávy asi nebudou mít zájem, politici už vůbec ne, ale náš život nemusí stát na zprávách z médií a rozhodnutích politiků (i když nad systémem, zdá se, nelze zatím zvítězit, kdo ví?). Začnete-li dobrým pocitem, začnou se dít zázraky.

Přeji vám krásný týden, plný krásných pocitů.

(Inu, i tento text je plný slova „krása“, snad vás příliš nezahltí. Jindy bych asi upravovala, mazala a měnila, ale v tomto případě jsem se svobodně rozhodla, že to tak ponechám.)

Vaše Yvell

P.S. Pokud je pro vás tento kalendář radostí či malinkou pomocí, předejte prosím dál, sdílejte. Tohle je moje osobní životní cesta. Nezávisle na dění ve světě se rozhoduji pro dobré a touto formou předávám dál.

Pranostiky na květen:
Máj a září jsou branami léta.
Květen - čas z květin pleten.

Když se v máji blýská, sedlák si výská.

Žádné komentáře:

Okomentovat